Montroy Andersen DeMarco Architects completes 26,000 s/f Intralinks Global HQ

January 14, 2014

BY: New York Real Estate Journal

Manhattan, NY The New York City-based architectural firm of Montroy Andersen DeMarco (MADGI) has completed the 26,000 s/f global headquarters offices of Intralinks Holdings, Inc. (IL), one of the leading, global technology providers of inter-enterprise content management and collaboration solutions. MADGI served as the architect, interior designer, and construction administrator for the project.

According to MADGI principal Steven Andersen, "The $2.1 million project consolidated Intralinks' New York City offices into one floor at 150 East 42nd St. The facility was designed to house 233 permanent and visiting employees in an efficient layout that optimizes the use of available space and encourages collaboration."

The new headquarters occupies an entire H-shaped 8th floor of the building. The company consolidated all of its departments, formerly located on different floors of the property, into an underutilized space it had already leased and occupied on the 8th floor. By locating all employees on one floor and implementing MADGI's efficient design, Intralinks reduced its long-term real estate cost and improved collaboration and interaction among staff. The new design features smaller workstations and a reduced number of private offices.

"Our team developed the layout based on the analysis of operations of various business units," said MADGI Designer Mariana Panova. "Each of the firm's departments outlined its specific functional needs. We reviewed each group's function within the corporate structure, interactions with other units, expected staff growth, and security requirements. We also analyzed the needs of visiting employees. The findings allowed us to create a highly functional, efficient, and welcoming work environment that reduced the amount of space required to house the headquarters' operations," she added.

During the planning phase, MADGI and the Intralinks leadership analyzed multiple space configurations and created numerous test fit options. Because of the need to accommodate the changing requirements of different departments within the company, the team performed this process very thoroughly prior to arriving at the optimal option acceptable to all stakeholders within the client's organization.

"The client expressed a desire for a more open, brighter, and modern design concept in the open areas, making the focal point not the furniture itself, but the work created by the employees," Panova continued.

The new office includes an 800-sq.-ft boardroom outfitted with a video-conferencing system and a movable partition that converts it into two smaller meeting rooms, six conference rooms ranging from 200 sq. ft. to 375 sq. ft., eight so-called "huddle" or "touchdown" spaces - small meeting rooms sized between 100 sq. ft. and 175 sq. ft., four 40-sq.-ft. phone booths for private and conference calls, 19 private executive offices, open-plan office areas with workstations, hoteling workstations, a 400-sq.-ft. training room, a 450-sq.-ft employee pantry, and utility closets.

The space features a combination of private offices and open area workstations. The MADGI team took advantage of the high number of windows and the narrow profile of the space in order to provide natural light to 95 percent of the work areas. The designers eliminated bulky overhead storage bins above workstations, specified frameless translucent glass fins to top the workstation walls, and brought the divider panels down to 53 inches in order to allow more natural light to infiltrate the space. MADGI also eliminated pre-existing suspended ceiling elements that prevented the pendant uplights from distributing the light properly.

The designers specified more compact and efficient furniture, which recovered underutilized square footage. All of the pre-existing private offices were either renovated or converted into open workstations. The headquarters space houses legal, human resources, and business and financial operations departments in the west wing. The east wing departments include client services, training, sales, and IT. A narrower section of the building spans both wings and houses the firm's marketing department. The new huddle and meetings rooms are evenly distributed throughout the departments.

The building core houses the renovated employee lounge/pantry and upgraded bathrooms. Vending machines were relocated to allow more space for the pantry seating area and storage counters. The pantry's cabinets were customized to accommodate new and existing equipment.

The shared spaces feature a laminated turquoise blue-tinted glass in Intralinks' corporate color. These include entrances to the boardroom, phone room transom panels, and pantry and vending machine area entries. Other finishes include JJ Invision Weathered Steel Collection steel gray carpet tile flooring in shared areas, light gray carpet tiles in offices, and gypsum board walls painted with a bright white Benjamin Moore paint, which lightens the space and provides a neutral backdrop for the company's art and other featured wall pieces. Herman Miller Canvas workstations are white with white trims and light gray and white acoustical fabric panels. The workstation system includes white movable storage pieces topped with cushion tops in accent colors selected from Intralinks' corporate palette.

The finishes in the pantry include a Porcelanosa high-gloss white porcelain tile floor with light beige and copper accent tiles; Viskaya glass tile backsplash by Nemo Tile; stain resistant, white Caesar Stone countertops; light taupe Shinnoki wood veneer cabinets; and beige accent wall coverings from Innovations. A seating alcove features "mocha" color fabric and leather banquet seating from Jamie Stern with integrated power outlets at the base to accommodate work needs. The furniture within the pantry includes laminate and glass top tables from Coalesse and polycarbonate chars from Vitra in a white gloss finish. The pantry's lighting includes LED strips under and above the upper cabinets, as well as LED downlights and wall washers. Brown accent pendants are situated above each table.

The bathrooms feature porcelain floor and wall tiles from Porcelanosa, Inoovations wall covering in the vestibule, Ice Stone countertops, and LED lighting fixtures. The bathrooms' color palette is white and blue with accent blue glass tiles and metal trimmings.

The construction work was performed in phases in order to allow Intralinks to continue its operations during the renovation. The project team utilized the partially occupied 11th floor as a swing space. As renovations proceeded, the employees were relocated in stages to newly completed areas, making the swing spaces available for the next group.

The renovation and fit-out reused the majority of the pre-existing mechanical, electrical, and plumbing (MEP) systems, which reduced both the cost and the construction schedule. The new lighting elements include spotlights targeted at the wall-mounted artwork collection.

Read full article